24 / 08 / 2017

inspirerende inzichten van IKEA, Tesla en Samsung tijdens businessevent

Leestijd: Te lang? Mail dit artikel

Mail mij dit artikel

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Eén december maakten we in de studio van BNR Nieuwsradio de winnaar van de Inspirerende 40 ’14 bekend: IKEA. En op 2 december nam Mark Ogertschnig, corporate communications manager bij IKEA Nederland officieel de prijs in ontvangst op het Grote Marketingcongres. Tijdens de businessbijeenkomst bij BNR werd BNR Newsroom opgenomen dat in het teken stond van het bouwen van inspirerende merken. Deelnemers waren Raymond Mesterom van Samsung, Kim Liebregts van Tesla, Ewa Skotnicki Triodos Bank en de winnaar: IKEA. Hun persoonlijke toelichting bood een inspirerende blik in hoe de denk- en werkwereld van inspirerende organisaties. Enkele highlights …

voelbare aanwezigheid van bezielde oprichters

Zowel bij IKEA, Tesla als Samsung is de visie van de oprichters dagelijks voelbaar. Samsung richte onder leiding van onder leiding van Lee Kun-Hee volledig op het cultiveren van innovatie. Bewijs hiervoor is vooral het rotsvaste geloof in innovatie als middel om vooruit te komen. Het bewijs: 75.000 mensen die werken aan R&D, luisteren naar klanten en oplossingen zoeken. Bij Tesla is Elon Musk degene die in 2006 het masterplan voor Tesla schreef, en dit online publiceerde (Het geheime Tesla Motors masterplan (alleen tussen u en mij). Ook vandaag is hij nog een inspirerend leider met de gedurfde beelden en de durf andere keuzes te maken. Het verhaal van Ingvar Kamprad is bekend, en nog steeds is zijn geest leidend in het denken bij IKEA. Opvallend, de leiders vertellen niet ‘wat’ mensen moeten doen, maar vooral waar ze uit willen komen. Dit zorgt voor de dynamiek dat de inspirerende organisaties ertoe brengt om andere dingen te doen.

het verschil tussen consumenten en marketeers

Vooral het verschil tussen consumenten en marketeers zette de aanwezigen op 1 december, vooral marketeers, aan het denken. Marketingprofessionals kijken – net als consumenten – éérst naar de producten en diensten van een organisatie. De aandacht gaat dan het meeste uit naar de betekenis en het gemak van het aanbod. Is het klantgericht en relevant? De kwaliteit van het aanbod lijkt voor marketeers geen vraag, mogelijk vanuit de invalshoek dat alle merken een (vergelijkbare) goede kwaliteit bieden. Opvallend is dat het design van producten nauwelijks inspirerende waarde heeft. Dat is temeer opvallend omdat de zichtbaarheid van de organisaties er voor marketeers veel toe doet, waarbij een innovatieve en grensverleggende aanpak de aandacht trekt. Opvallende, ‘pakkende’ campagnes van vooral ‘grote’ en ‘herkenbare’ organisaties krijgen waardering en vormen een inspiratiebron. Consumenten hebben oog voor ‘de organisatie achter het merk’; marketeers kijken meer naar ‘de communicatie van het merk’.

durf te dromen

De neiging van marketeers om merken vooral te positioneren ten opzichte van de concurrentie heeft een onbedoeld bij-effect: je leert vooral te werken aan je zwakke punten, omdat die meer opvallen.  En uiteindelijk ben je vooral bezig met het uitsluiten van risico’s en onzekerheden. Inspirerende leiders en marketeers gooien het over een andere boeg. Ze starten bij een droom, een ideaal over wat ze willen veranderen in de wereld. Dat betekent niet dat ze vrij zijn van angsten, ze laten zich er alleen niet door leiden.

Onze diensten die in deze case zijn besproken

Opschalen van impact

Heb je hier een vraag over?

NEWS FOR GOOD

Elk kwartaal de laatste inzichten en verhalen in je mail.

Meer publicaties

 • Inspireren? Bouw een team

  Lees verder
  Te lang? Mail dit artikel.
 • Marketing met impact

  Lees verder
  Te lang? Mail dit artikel.
 • Mail mij dit artikel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.