24 / 08 / 2017

wat maakt Jesse Klaver de meest inspirerende politicus?

Leestijd: 3 minuten Te lang? Mail dit artikel

Mail mij dit artikel

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Drie Nederlandse politici krijgen een positie in de 40 meest inspirerende mensen volgens Nederland: Jesse Klaver, Mark Rutte en Geert Wilders. Als voormannen van de twee partijen met het grootst aantal gewonnen zetels, ligt dat wellicht voor de hand. Maar wat doet Jesse op plek 17 ruim vóór Rutte (30) en Wilders (40)? En, op Obama (1) na, ruim voor de enige internationale politicus Angela Merkel (26)?

De one man show voor de ‘de verandering van Nederland’ heeft Jesse blijkbaar tot een inspirerend persoon gemaakt. Volgens de peiling (ver voor de 2de Kamerverkiezingen) wordt Jesse alom gewaardeerd voor zijn ‘doorzetting’ en ‘jonge, ambitieuze’ uitstraling en de wijze waarop hij communiceert. Zijn jonge leeftijd en doortastende optreden (‘ietwat te luchtig met opgevouwen hemdsmouwen’) en met veel energie gebrachte heldere boodschappen in begrijpelijk Nederlands, lijken de succeskenmerken van zijn inspiratie te zijn.  Authentiek taalgebruik en duidelijkheid: ‘Dit is wat ik ben en wat je krijgt’ als tegenhanger van de uitstraling van de typische politicus. Het bracht hem en zijn partij de grootste zetelwinst (+10) in deze verkiezingen, de grootste ooit voor GroenLinks.

Een terechte waardering? Enkele Den Haag-watchers (NRC Haagse Zaken) maakten al in februari melding van de bovengenoemde karakteristieken van de persoon Jesse maar zij hadden geen idee dat dit – naast de inhoudelijke boodschap – van grote invloed zou zijn op de verkiezingsuitslag. Zij suggereerden dat zijn niet-Haagse stijl juist ten koste zou gaan van gezag en charisma, wat je van een gewichtige politicus mag verwachten. Onterecht, zo blijkt uit het onderzoek naar de meest inspirerende mensen. Want juist op charisma en aantrekkelijkheid gooit Jesse hoge ogen.

Zijn dit de fundamenten voor het ‘nieuwe type’ leider? Historicus Rob van Wijk ziet in hem niet de Nederlandse Trudeau of Macron. Dat vereist ruimdenkendheid (open mind), een positie in het midden. En dat is een plaats die Jesse zeker niet ambieert gezien de recente breuk in formatieproces. Desondanks, inspirerend blijft hij wel.

Peter van Steensel | peter@synergie.nl

Onze diensten die in deze case zijn besproken

Richting voor impact

NEWS FOR GOOD

Elk kwartaal de laatste inzichten en verhalen in je mail.

Meer publicaties

 • Inspireren? Bouw een team

  Lees verder
  Te lang? Mail dit artikel.
 • Marketing met impact

  Lees verder
  Te lang? Mail dit artikel.
 • Mail mij dit artikel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.