24 / 08 / 2017

wat Peerby ons leert over delen en vermenigvuldigen

Leestijd: 3 minuten Te lang? Mail dit artikel

Mail mij dit artikel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je hebt kopen, je hebt huren, maar je hebt ook Peerby. Peerby kun je zien als de gezamenlijk schuur van de buurt: van hogedrukspuit tot terrasverwarmers, vrijwel alles is te delen via Peerby. Want vaak staan spullen meer stof te happen dan dat er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt. Wist je dat een boormachine in zijn hele leven gemiddeld maar 13 minuten wordt gebruikt? Door te delen bespaar je een hoop geld, leer je je buren kennen en het is ook nog een goed voor het milieu.

Het idee van Peerby is ontstaan vanuit onthechting. Oprichter Daan Weddepohl verloor zijn huis en spullen door een brand. Daar bovenop verloor hij zijn baan en zijn relatie. In die periode leende hij veel spullen van vrienden, omdat hij zelf niets had. Zo is het idee voor Peerby ontstaan.

hoe past het bij de Inspirerende 40?

Als gevolg van de globalisering is de behoefte aan het lokale en bekende toegenomen. Het onderlinge contact wordt steeds belangrijker en daar past delen goed bij. Peerby straalt samenhorigheid uit: de wereld is van iedereen, en je spullen dus ook. Het delen stimuleert het wij-gevoel in de wijk. En de toekomst? Het plan is om in 2018 break-even te draaien. Peerby verwacht in 2019 naar een steeds meer rendabele organisatie te groeien. Met de verwachting van 5,5 miljoen transacties besparen we niet alleen een hoop, maar doen we ook een hoop leuke contacten op.

samengevat op de vier pijlers

  • wat is de visie van waaruit ze werken?

Peerby gelooft in “wij” en niet alleen maar “ik”. Door mensen in contact te brengen en te laten delen proberen ze een alternatief te bieden voor de wegwerpcultuur.

  • hoe organiseren ze het vernieuwend?

De organisatie is wereldwijd actief en bestaat uit twintig werknemers, met aan kop oprichters Daan Weddepohl (ceo) en Eelke Boezeman (cto). Ze werken in squads, teams van medewerkers van verschillende afdelingen. Zij komen bij elkaar voor een meetbaar doel, dat ze altijd in sprints aanpakken. Een nieuw project pakken ze alleen op als het binnen een week uit te voeren valt. Kenmerkend aan Peerby is hun valide manier van werken: alle resultaten worden uitgebreid gemeten en geanalyseerd. Ook kijken ze erg kritisch naar de wereld om zich heen: trends houden ze goed in de gaten.

  • hoe maken ze het tastbaar met producten en diensten?

Peerby bezorgt en haalt je gehuurde item op bij jouw thuis. Zo heb je alles wat je nodig hebt letterlijk en figuurlijk binnen handbereik. Als dat geen service is?

  • hoe betrekken ze hun klanten hierbij?

Peerby leeft op het netwerk van buren. Inmiddels staan er bijna 120.000 producten te huur aangeboden: voor iedereen wat wils.

Onze diensten die in deze case zijn besproken

Opschalen van impact

Heb je hier een vraag over?

Alexander Swagers

Millennial en nieuwe denker

NEWS FOR GOOD

Elk kwartaal de laatste inzichten en verhalen in je mail.

Meer publicaties

  • Inspireren? Bouw een team

    Lees verder
    Te lang? Mail dit artikel.
  • Marketing met impact

    Lees verder
    Te lang? Mail dit artikel.
  • Mail mij dit artikel

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.