Organisatieontwikkeling

SERIOUS GAMING

(Serious) Gaming kan een effectieve bijdrage leveren aan (duurzame) inzetbaarheid, effectiviteit en bevlogenheid bij de organisatie. We creëerden verschillende spelformats die daar op een bijzondere manier invulling aan geven.

Visie & Leiderschap Synergie

GAMES: MET KAARTJES EN MET KNOPEN

Hoe breng ik de organisatieidentiteit tot leven?
Hoe zorgen we dat de missie een inspirerende leidraad is in onze dagelijkse praktijk?
Hoe betrekken we alle medewerkers bij de ontwikkeling of introductie van de nieuwe strategie?

Logische vragen die, zeker naarmate de organisatie groeit, soms ingewikkeld lijken. Bewezen impulsen zoals heidagen, inspiratiesessies en goed geregisseerde communicatiecampagnes hebben impact. Toch ebt het effect vaak snel weg. Een meer constante serie aan impulsen is nodig om de kennis (bijvoorbeeld over de strategie) en het gedrag in de organisatie te ontwikkelen. Vooral als die impuls in de dagelijkse werkpraktijk plaatsvindt (immers, dáár willen we de verandering zien).

Gaming kan een belangrijke bijdrage leveren in de gewenste ontwikkeling in de organisatie. Waarbij zowel fysieke als digitale vormen van gaming kunnen worden ingezet. Het verwerken van een fysieke game in reguliere werk- of teamoverleggen kan net zo effectief zijn als een digitale game waaraan iedereen online of mobile deelneemt.

VOORBEELD: DE IDENTITY GAMES

Afhankelijk van de ontwikkelvraag van een organisatie, zetten we bestaande gameconcepten in of ontwikkelen we maatgesneden oplossingen.

Een voorbeeld van een fysieke game waarmee we de strategiebekendheid en organisatiebetrokkenheid vergroten zijn de IdentityGames. Vrijwel elke organisatie heeft medewerkersdagen waarin bijvoorbeeld de actuele cijfers en de visie op de komende periode wordt gecombineerd met teambuilding en gezamenlijk eten. Voor die situaties ontwikkelde Synergie de IdentityGames. Een concept waarbij we de strategische doelen van een organisatie verwerken in een spelcompetitie. Bekende sporten en spellen (zoals voetbal en memory) krijgen een extra dimensie waarin op toegankelijke en soms ludieke manier de strategie van de organisatie een plaats krijgt. We verzorgen dit concept onder andere bij VELUX als onderdeel van het BlueSky Programma.

VOORBEELD: DE INSIDER

Eén van de meest gebruikte ‘spellen’ in onze projecten is de Insider. Een snelle en eenvoudige manier om de ervaren en gewenste waarden in een organisatie in beeld te brengen.

In een aantrekkelijke online omgeving worden de 27 universele waarden voorgelegd, waarbij we door een tijdsbalk ook de reactiesnelheid meten. Deelnemers ‘swipen’ de kaarten afhankelijk van de keuze (passend – niet-passend) naar links of rechts. Die keuzes, gecombineerd met de snelheid per waarde en een aantal ordeningsvragen, geven direct een beeld van de beleefde waarden én de drivers van alle respondenten. Door deelnemers direct het eigen resultaat te presenteren (“dit zijn jouw waarden en drivers”) geven we – naast invloed op bijvoorbeeld de strategie van de organisatie – deelnemers meteen ook een scherper beeld van zichzelf en eventueel de afdeling en/of de organisatie.

 

Terug naar Organisatieontwikkeling

Heb je hier een vraag over?

Joris van Zoelen

Strateeg en Partner