Organisatieontwikkeling

INTERNAL BRANDING

De meest succesvolle missies zijn een driver voor de organisatie. Niet voor de Marcom-afdeling, maar voor de organisatie. Via internal branding helpen we om te verbinden rond de missie en nieuwe wegen te ontdekken om marktimpact te realiseren.

Visie & Leiderschap Synergie

DE WENS OM BETEKENIS TE HEBBEN EN ERGENS DEEL VANUIT TE MAKEN IS ER AL.

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers betrokken zijn en blijven de organisatie? Hoe zorg je voor de bevlogenheid die bij sommige organisaties iedereen lijkt te hebben? Zappos, Buurtzorg, IKEA: het zijn allemaal organisaties die werken, of meer nog: leven vanuit de Why. Waar de missie werkelijk een gezamenlijke is.

Buurtzorg is een bijzonder voorbeeld. Internal branding, hoewel dat bij Buurtzorg vermoedelijk nooit die naam zal krijgen, is daar gebaseerd op een eenvoudig idee: zorg weer menselijk maken. Waarbij de organisatie zich in eerste instantie richtte op thuiszorg en de missie een tweeledige invulling kreeg. Menselijkheid voor de cliënt, die weer personen kreeg die aandacht konden geven. En menselijkheid voor de professional: door hen niet meer te sturen op taken (en de efficiëntie daarvan), maar hen zelf weer de verantwoordelijkheid voor de zorg te geven. Er zijn nauwelijks managers. Buurtzorg draait met name op teams van per stuk zo'n twaalf vakmensen. De teams plannen zelf, nemen hun eigen collega's aan, hebben hun eigen onderwijsbudget en leveren maar één product: zorg. Via een interne website wisselen teams kennis en ervaringen uit, en per vijftig teams is er een adviserende coach. Die helpt op verzoek als een team ergens niet uitkomt. Er is één serieuze stafafdeling in Almelo: financiële administratie - om de teams dat uit handen te nemen.

Er is een beeld van vakmensen dat zij niet strategisch kunnen denken. Dat ze geen visie hebben. Maar vakmensen zitten juist vol met ideeën. Ze bedenken duizend dingen, maar die worden niet gehoord. Want die bestuurders denken dat zij ergens op de hei iets moeten bedenken en het dan moeten vertellen tegen de vaklui. - Jos de Blok (Buurtzorg)

Buurtzorg laat heel goed zien waar internal branding in essentie om gaat. Niet zozeer het opleggen van een brand book, de Why of waarden. Het gaat erom de organisatie te zien als de context die mensen kan helpen de missie te realiseren. Daarvoor is het nodig om de Why heel helder te delen. Maar meer nog om die context zo in te richten, dat die mensen op de best mogelijke manier inspireert en in staat stelt om de Why te realiseren.

HOE HET WERKT

We helpen met internal branding via talloze wegen. Door bijvoorbeeld:

  • het inspirerend deelbaar maken van de Why, waarden en strategie;
  • cultuurtrajecten;
  • innovatie- en ontwikkeltrajecten met afdelingen en teams;
  • serious gaming;
  • het inrichten van de organisatiestructuur;
  • inspiring spaces: conceptontwikkeling fysieke gebouwen en ruimtes vanuit de Why en de gedragsdoelstellingen.

The Branded Experience Days (T-Mobile), waarbij deelnemers o.a. in pop-up exposities ontdekten hoe iedereen en elk element in organisaties meewerkt in de marktbeleving.

INTERNAL BRANDING DIE INSPIREERT TOT ACTIE

Twee elementen kenmerken onze benadering van internal branding:

  1. een Why en waarden werken niet als die mensen wordt opgelegd en wordt gepresenteerd als een keurslijf. Zeker niet als het gaat om een nieuw verhaal in een bestaande organisatie. We maken in internal branding-programma's altijd verbinding met de persoonlijke drijfveren van mensen en waar zij aan willen werken.
  2. We zijn gericht op het tot actie brengen van de Why. Internal branding is pas zinvol als niet alleen de organisatie, maar ook de markt er iets van merkt. Dat kan alleen als mensen de Why niet alleen kennen, maar als het hen ook creatiever en beter maakt. Kortom, als die hen ook inspireert tot actie.

 

Terug naar Organisatieontwikkeling

Heb je hier een vraag over?

Joris van Zoelen

Strateeg en Partner