Marktstrategie & Impact

WAT KAN SYNERGIE VOOR MIJ DOEN?

Purpose gaat altijd over de betekenis die de organisatie kan hebben in het leven van mensen. De missie van de organisatie en de betekenis voor mens, markt en maatschappij zijn daarmee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Purpose kan elke organisatie de energie geven to play the infinite game. Altijd in beweging, altijd beter. Om de positieve impact te vergroten. We helpen organisaties de purpose en strategie te verbinden met de markt. In marktstrategie, positionering, portfolio en propositie. In onze aanpak is vaak veel aandacht voor meetbare vooruitgang en resultaat. Want Business for Good vertaalt zich niet alleen in een blije medewerkers en klanten, maar ook in een betere reputatie en waardevolle groei.

Marktstrategie & impact Synergie
Tesla Synergie

VISIE MET ACTIE KAN DE WERELD VERANDEREN

Hoe inspirerend de visie van een organisatie ook, het blijft een mooi verhaal zolang het niet concreet wordt in proposities voor klanten. Voor impactvolle proposities is meer nodig dan een doorbrekend klantinzicht. De unieke identiteit van de organisatie is minstens zo belangrijk. Misschien hadden alle autofabrikanten gezien dat elektrische mobiliteit de toekomst heeft, maar Elon Musk maakte er met zijn drijfveren en ambities Tesla van.

1. HOUD JE OMGEVING IN BEELD

wie je bent bepaalt wat je ziet

Het vinden van unieke en doorbrekende markt- en klantinzichten is een belangrijk fundament voor een effectieve marktstrategie. Maar niet altijd ligt er onontgonnen marktpotentieel voor het oprapen. De manier waarop een organisatie – vanuit het eigen DNA – invulling geeft aan een bestaande en onvervulde behoefte bepaalt voor een groot deel het succes. De manier waarop in de organisatie naar de marktvraag wordt gekeken, hoe erover wordt nagedacht en hoe er aan wordt gewerkt, draagt direct bij aan het onderscheidende vermogen van de organisatie in de markt.

De marktonderzoeken van IKEA zijn hier een mooi voorbeeld. De Zweedse woonverbeteraar is een prachtig voorbeeld van een organisatie die haar volgende stap niet zoekt in het antwoord op de vraag of zij de dingen goed doet, maar of zij de goede dingen doet. In de thuisbezoeken, die een vast onderdeel zijn in de marktonderzoeken, gaat het daarom altijd over de vraag hoe mensen leven, wat leven en wonen aangenaam maakt, en waar het nog onaangenaam is. Dáárin vindt de organisatie het marktpotentieel voor nieuwe ontwikkeling op de missie 'to create a better everyday living for the many people'.

2. DOORBREKENDE MARKTSTRATEGIE

het begint met een unieke belofte
In onze aanpak brengen we markt- en klantinzichten samen met de unieke drijfveren en eigenschappen van de organisatie. Op basis daarvan inventariseren we welke proposities groeipotentieel bieden in de markt. Dat begint met een eenvoudige vraag: wat willen we oplossen voor de klant dat anders onopgelost blijft? Het antwoord op die vraag vertalen we in een klantbelofte waarin de unieke karakteristieken van de organisatie manifest worden. Vervolgens start samen met de organisatie (vaak met onder andere R&D) een proces om de belofte met een overtuigende propositie in te vullen.

eenvoud en logica in de portfolio
De proposities van een organisatie vormen samen de portfolio. Niet zelden is dat een organische collectie van producten en diensten waarin de samenhang steeds minder zichtbaar is. Terwijl juist een sterk verband tussen de organisatie-identiteit en de inrichting van de portfolio positief kunnen bijdragen aan het marktbeeld van de organisatie. Een eenvoudig en logisch ingerichte portfolio vragen veel minder uitleg (communicatie) en dragen direct bij aan het vertrouwen van klanten in de organisatie.

3. VERGROOT JE IMPACT

In Why-gedreven organisaties hangt de organisatieimpact logischerwijs samen met de mate waarin de missie in de markt en de wereld gerealiseerd is. Financiële parameters als omzet en winst zijn dan niet de impact, ze zijn het resultaat daarvan. Niet onbelangrijk, want omzet en winst zijn nodig voor de continuïteit en verdere groei van de organisatie, maar geen doel op zich.

Om de impact te vergroten helpt het om die te kennen en te meten. Zodat groei geen gevoelskwestie is, maar objectief zichtbaar wordt. En psychologisch is al lang bewezen dat wat je meet automatisch ook tot gevolg heeft dat je je erop gaat richten. Stel bijvoorbeeld dat je morgen start met het meten van alle mensen binnen je organisatie, en elke ochtend start met hen op lengte in een lange rij te zetten, van groot naar klein. En dat je dat een jaar volhoudt. Gegarandeerd zullen deze mensen na dat jaar meer rechtop lopen.

En zo meet het jaarverslag (of beter jaarfairslag) van Tony's Chocolonely vooral of het chocolademerk erin slaagt mensen bewust te maken van de slavernij achter de chocolade, hoe Tony's het goede voorbeeld geeft, hoeveel mensen Tony's kopen om de missie, etc. Organisaties die het werkelijk te doen is om het realiseren van hun Why, meten dus daarop ook hun impact.

Meer over Marktstrategie & Impact

Mail mij dit artikel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.