LEIDERSCHAP & ORGANISATIEONTWIKKELING

WAT KAN SYNERGIE VOOR MIJ DOEN?

Veel organisaties hebben een purpose, veel bestuurders zoeken naar een manier om deze te verankeren in de organisatie. Er is geen blauwdruk voor organisatieverandering, maar er zijn wel veel effectieve methodes. Die beginnen altijdbij de inspiratie van medewerkers. En de omgeving die hen faciliteert om het verschil te maken.

We geven de transformatiestrategie samen met de organisatie vorm. Dan is de ontwikkeling van binnen al begonnen. We adviseren en reflecteren en zorgen voor regie op inhoud, voortgang en resultaat. Ons uitgangspunt is simpel: doen wat nodig is. Via de cultuur, structuur, systemen, processen, sturing en omgeving. Geen éénmalige impuls of verandertraject, maar blijvend in het beweging.

Organisatieontwikkeling Synergie
Organisatieontwikkeling Synergie

 

Ik pleit voor het in ere herstellen van het werkwoord organiseren en het van het voetstuk afstoten van het zelfstandig naamwoord organisatie. Organiseren is een continu proces. - Frankwatching

1. EEN CULTUUR DIE MENSEN BETER MAAKT

Mensen zijn niet het middel, ze zijn het doel. Zij maken het verschil. Creativiteit, inzet en flexibiliteit zijn menselijke eigenschappen. Het zijn ook de eigenschappen die onderscheidend vermogen creëren. Dat vraagt psychologische veiligheid, heldere doelen, inspiratie, een uitnodiging, heldere rol, zichtbare bijdrage en positieve feedback. 

If we take man as he really is, we make him worse. But if we overestimate him … we promote him to what he really can be – Viktor Frankl

We leerden dat veel van wat organisaties zoeken, er al is. Iedereen wil van betekenis zijn. Geef mensen een betekenisvolle rol, autonomie en feedback, en je haalt het beste in ieder naar boven. Trots, eigenaarschap, en ondernemerschap zijn een logisch gevolg.

Wij helpen organisaties om hun medewerkers het verschil te laten maken. We adviseren hoe de cultuur, omgeving en positieve interactie te creëren. En ontwikkelden diverse aanpakken, zoals games, apps en verdiepingsworkshops die mensen helpen steeds weer beter te worden.

2. STRUCTUREN EN SYSTEMEN DIE FACILITEREN

Hoe ontketende Buurtzorg een revolutie in de zorg? Door eenvoud terug te brengen in het werk. Interpolis liet ooit al zien hoe je vanuit vertrouwen een geweldige organisatie kon bouwen. De meest inspirerende organisaties zijn vaak overzichtelijk, eenvoudig. In een complexe wereld werkt eenvoud het best. Ze hebben functies met duidelijke rollen. Zoals een Chief Chocolate Officer of First Lady of Chocolate (Tony's Chocolonely). Omdat betekenisvolle verantwoordelijkheid prikkelt.

We zien veel organisaties waar mensen het gevoel hebben hun werk te doen ondanks de remmingen van hun eigen organisaties. We zien veel nodeloze controlemechanismen die energie doven en tijd verkwisten. Jammer voor medewerkers en voor klanten. Creativiteit en impact ontstaan zelden uit beheersing maar vooral door vertrouwen in mensen en in de missie. En dan blijken er ook structuren en systemen die als een vliegwiel werken. Daarmee helpen wij onze opdrachtgevers.

3. STRATEGIE DIE TOT ACTIE LEIDT

Met de bètacultuur komt ook een nieuwe vorm van strategie mee. Waar die vroeger nog highly confidential was en concurrentiegevoelig, zien we nu een tegengestelde beweging. Al vér voordat duidelijk is hoe die ooit gerealiseerd moet worden, ligt de strategie op straat. Bewust. We vinden hem in blogs: Elon Musk deelde al in 2006 Tesla's Masterplan. Waarin we nu met de introductie van de Model 3 weer een stukje gerealiseerd zien. En Tony's Chocolonely deelt de strategie in elke chocoladewikkel.

De reden is logisch: strategie moet inspireren tot actie. Niet alleen de board, maar de hele organisatie en zelfs de markt. Omdat de creativiteit van iedereen nodig is in het waarmaken. Bij die strategie helpen we, waarbij we zelden nog bestuurstafelstukken opleveren. En liever nadenken over de vorm die nodig is. Levensgrote roadmaps, exposities, bierviltjes. Wat er maar nodig is om tot actie te inspireren. Want dan ontstaat de grootste impact. 

Heb je hier een vraag over?

Joris van Zoelen

Strateeg en Partner

Meer over organisatieontwikkeling

Mail mij dit artikel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.